Cum ucide alcoolul inima

Alcoolul este un produs toxic periculos pentru sănătate. Vinul roșu protejează inima și vasele de sânge. Aceste două afirmații opuse, care se regăsesc în literatura științifică populară, sunt provocate de o dezbatere aprinsă între suporterii și oponenții consumului de alcool. Între timp, rata mortalității printre cei care abuzează de alcool este de câteva ori mai mare decât rata totală a mortalității populației. Iar numărul deceselor cauzate de bolile cardiovasculare asociate consumului de alcool, conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), se apropie de 10%. De ce este alcoolul periculos pentru inimă? Este posibil să-l folosiți fără a afecta sănătatea?

Efectul etanolului asupra corpului uman

Alcoolul (sau etanolul, alcoolul etilic) este baza tuturor băuturilor alcoolice. Este o substanță care este toxică pentru oameni și, atunci când intră în organism, este expusă procesului complex de împărțire în constituenți inofensivi prin acțiunea enzimelor. Acest proces are loc în principal în ficat. Cu toate acestea, ca rezultat al numeroaselor reacții biochimice de neutralizare a etanolului, un produs intermediar produce un compus foarte activ și mult mai toxic decât alcoolul, un compus chimic numit acetaldehidă, eforturile ulterioare fiind îndreptate spre defalcarea ulterioară de catre corp. Pericolul constă în faptul că aceste eforturi nu sunt întotdeauna suficiente pentru a neutraliza efectele dăunătoare ale unei substanțe toxice. Eficacitatea organismului în această direcție depinde în mare parte de cantitatea de alcool consumată.

Potrivit experților, etanolul și acetaldehida sunt compușii toxici care cauzează rănirea principală a organismului atunci când se consumă alcool. Impactul lor implică schimbări negative în toate organele și sistemele, provocând diverse boli. S-a demonstrat relația consumului excesiv și chiar moderat de alcool cu ​​dezvoltarea leziunilor cancerulu in:

 • cavitatea orală, faringe, laringe;
 • esofag;
 • glanda mamara;
 • ficat;
 • colon și rect.

De asemenea, abuzul de alcool poate provoca:

 • boli cardiovasculare;
 • ciroza hepatică;
 • scăderea abilităților mentale, slăbirea memoriei, depresia;
 • diabet zaharat de tip 2;
 • dependență – alcoolism.

Alcoolul si bolile de inima

Administrarea unor doze semnificative de alcool are consecințe grave asupra sistemului cardiovascular. Efectul etanolului și al acetaldehidei metabolice, care este periculos pentru inimă și vasele de sânge, se manifestă în următoarele procese din organism:

 • deshidratarea și îngroșarea sângelui, care crește serios încărcătura inimii, contribuie la formarea de trombi , și în timp, și blocarea vaselor de sânge;
 • scădere treptată a elasticității vaselor de sânge, sporind fragilitatea acestora;
 • dezvoltarea hipertensiunii;
 • tulburări ale ritmului cardiac datorate intoxicației;
 • hipertrofia treptată (proliferarea excesivă) a mușchiului cardiac, care împiedică funcționarea normală.

Aceste procese, care sunt rezultatul efectului toxic al alcoolului, implică dezvoltarea bolilor inimii și vaselor de sânge: cardiomiopatie, infarct miocardic și accidente vasculare cerebrale. Studiile au demonstrat, de asemenea, că dozele mari de etanol cresc rezistența celulelor la insulină și astfel interferează cu absorbția normală a glucozei, rezultând un risc crescut de apariție a diabetului de tip 2. Iar diabetul este cunoscut ca un factor de risc grav pentru sănătatea inimii.

Obiceiurile de consum corespunzătoare

În literatura dedicată problemelor legăturii bolilor cardiovasculare cu consumul de alcool, există termenul de “paradox francez”. Prin acesta se înțelege un fapt stabilit științific, care mărturisește o rată semnificativ mai scăzută a mortalității din cauza infarctului miocardic în rândul francezilor, care au o tradiție îndelungată de consum regulat de vin în comparație cu rezidenții din alte țări cu cantități egale de băutură alcoolică. Mulți cercetători încearcă să isi dea seama de cauzele acestui fenomen. În special, oamenii de știință francezi timp de 10 ani au efectuat un experiment comparativ, studiind consumul de alcool de către locuitorii Irlandei și Franței. Până la sfârșitul experimentului, s-a constatat că, în aceleași condiții (sex, vârstă, sănătate inițială, cantitate de băutură alcoolică etc.), irlandezii aveau un risc de infarct miocardic de două ori mai mare decât francezii. Cercetatorii au ajuns la concluzia ca motivul pentru acest fenomen a fost diferenta in modul de a consuma alcool. Tradiția irlandeză este de a consuma doze mari de alcool la sfârșitul săptămânii de lucru, în timp ce francezii se întind cu aceeași cantitate de băutură pentru întreaga săptămână, consumând în mod regulat porții mici.

Astfel, prima și principala condiție pentru o băutură sigură este cantitatea și metoda de a bea. În această privință, este necesar să ne amintim următoarele concluzii ale oamenilor de știință:

 • doză în condiții de siguranță condiționată pentru bărbați este de 25-30 grame de etanol pur pe zi, ceea ce corespunde cu aproximativ 65-70 grame de băutură tare sau două pahare de vin, sau 2-3 pahare de bere. Pentru femei, această doză este de două ori mai mică.
 • cantitate mare de alcool într-o perioadă scurtă este un test mult mai periculos pentru inimă decât dozele obișnuite, dar in portii mici.
 • consumul de alcool în timp ce se mănâncă, mai degrabă decât pe un stomac gol, poate reduce efectele sale adverse asupra organismului.

Ar trebui să se ia în considerare și factorii care pot exacerba riscurile pentru inimă atunci când se consumă băuturi alcoolice. Combinația de alcool cu ​​fumatul, drogurile, băuturile tonice, exercițiile fizice excesive, supraalimentarea, stilul de viață sedentar sunt periculoase. Alcoolul este contraindicat, sub orice formă și cantitate, copiilor, adolescenților, femeilor însărcinate și mamelor care alăptează.

Efectul unor doze mici de alcool asupra inimii

Conform statisticilor OMS, indicatorii stării sistemului cardiovascular la cei care consumă alcool moderat sunt mai favorabili decât cei care abuzează de alcool sau nu beau deloc. Este vorba de porții mici de alcool pe care organismul le suportă cu succes și care au un efect benefic asupra inimii și vaselor de sânge, după cum arată numeroase studii. Etanolul luat într-o cantitate potrivita, astfel:

 • dilată vasele de sânge, ameliorează spasmul;
 • diluează sângele, îmbunătățește fluxul sanguin și previne formarea cheagurilor de sânge;
 • crește nivelul lipoproteinelor cu densitate mare (“colesterol bun”), care împiedică formarea plăcilor aterosclerotice și dezvoltarea aterosclerozei;
 • normalizează metabolismul glucozei, reducând riscul de apariție a diabetului de tip 2;
 • intareste peretii vaselor de sange (vin rosu).

Efectul etanolului asupra inimii este dependent de doză: în timp ce dozele mici contribuie la funcționarea normală a sistemului cardiovascular, o cantitate mare de alcool îl distruge. Prin urmare, chiar și un ușor exces de alcool dă probleme de sănătate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *