Regatul Maroc – iată ce trebuie să știi despre Maroc

Regatul Maroc este o țară uimitoare, în care tradițiile celor trei culturi, africane, arabe și europene, sunt amestecate. Regatul ocupă o poziție convenabilă în nord-vestul Africii.

Acum două mii de ani, teritoriul Marocului era o savană vastă, acoperită cu iarbă verde. Cu toate acestea, relieful acestor ținuturi este extrem de diversificat: Oceanul Atlantic în vest, Marea Mediterană în nord, dunele de nisip din Sahara se ridică în sud, iar Munții Atlas se întind de la nord-est la sud-vest. Cu toate acestea, Marocul rămâne cea mai ecologică țară din țările Maghrebului.

Obiectivele naturale și culturale ale acestei țări exotice oferă oportunități ample pentru o odihnă foarte diferită și bogată: aici puteți înota în marea caldă și puteți face plajă, puteți schia în munții Atlas, puteți cumpăra suveniruri în bazarurile zgomotoase ale orașelor antice , admirați nisipurile celui mai mare deșert al lumii. Și, bineînțeles, sa va minunati de amestecul bizar de elemente din diferite culturi, care au creat aspectul unic al acestei țări minunate.

Un pic de istorie

Marca uimitoare a identității Marocului a fost influențată de istoria sa bogată. Este imposibil să enumerăm toate evenimentele din biografia acestei țări, si trebuie să numim doar cele mai semnificative.

Vremurile vechi:

în primul mileniu î.en, teritoriile Marocului modern aparțineau Cartaginei;

în secolul al II-lea î.Hr., romanii au venit aici;

la mijlocul secolului al V-lea – vandalii;

la mijlocul secolului al VI-lea – bizantinii.

Evul Mediu:

în secolul al VII-lea, arabii au cucerit teritoriul Africii de Nord-Vest;

extinderea portughezilor și a spaniolilor a început la începutul secolului al XV-lea;

în secolele XVI-XVII, noua ridicare a statului arab marocan;

în secolele 17 și 18, Marocul era considerat un stat pirat, deoarece în multe orașe de coastă puterea aparținea piraților marini.

Cele mai noi timpuri:

la mijlocul secolului al XIX-lea, o parte din teren a fost confiscat de Spania:

la sfârșitul secolului XIX – începutul secolului al XX-lea, Marocul a fost împărțit între Franța, Spania, Marea Britanie, Germania. Câștigătorul este Franța, care a dobândit cea mai mare parte a teritoriului Marocului;

1956 – Franța a recunoscut independența Marocului;

1962 – ca urmare a unui referendum, în țară a fost înființată o monarhie constituțională, iar Constituția a fost adoptată.

Puncte de interes in Maroc

Marocul este o țară cu o atmosferă complet unică, bucătărie unică și atât de multe atracții uimitoare, încât este foarte ușor pentru un turist nepregătit să-și piardă capul.

In nicio altă țară a lumii nu există atât de multe orașe, pictate în întregime într-o singură culoare. Puteți începe cu “Casablanca”, care se traduce ca “casă albă”. Albă ca zăpada este orașul de grădină din Rabat, capitala oficială a Marocului. Multe orașe de-a lungul coastei atlantice sunt vopsite în alb strălucitor. O altă culoare populară a orașelor marocane este teracota. Aceasta poate fi văzuta pe pereții clădirilor din vechea capitală Maroc, Marrakech și alte orașe ale țării. Excepția este minunatul albastru și alb Essaouira, un refugiu mondial pentru hipioti și surferi.

Rabat

Rabat, capitala Regatului Maroc, a fost construită în secolul al XII-lea. Gloria orașului s-a petrecut mai multe secole mai târziu, când migrația în masă a maurilor a început din Spania. Au adus cu ei arta multor meșteșuguri, datorită cărora Rabatul a devenit un oraș bogat și înfloritor.

Dominantă a orașului este cea mai măreață cetate, Kasbah Udaya, înconjurată de un zid imens cu lacune și bastioane. În interiorul cetatii este o medina fermecătoare (orașul vechi) cu portocali. Pe strada principală a cetății se poate ajunge la cea mai veche moschee din oraș, construită la mijlocul secolului al XII-lea.

Orașul vechi este adiacent cartierului Hassan sau Noul Rabat. În acesta puteți să admirati:

 • Marea Moschee, construită în secolul al XIV-lea;
 • Hassan II Mosque cu un minaret de 44 de metri;
 • Mausoleul lui Mohammed al V-lea, care este încoronat cu un acoperiș strălucitor cu smarald.

În centrul orașului, teritoriul vast este ocupat de Palatul Regal. Aceasta este reședința principală a regelui. În fiecare vineri puteți asista la procesiune, când conducătorul, însoțit de anturajul său, părăsește palatul pentru medina.

Există multe muzee în Rabat:

 • Muzeul Național de Artizanat;
 • Muzeul arheologic;
 • Muzeul de artă populară;
 • Muzeul de Antichități;
 • Muzeul de artă marocană “Udaya”.

Multe dintre monumentele orașului se află pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

Tanger

Orașul este situat în partea de nord a țării, în apropiere de strâmtoarea Gibraltar și care unește astfel două continente: Africa și Europa.

Medina este o parte veche arabă a orașului, înconjurată de ziduri. Are o poartă puternică, adesea bogat decorată. Pe străzile înguste, înghesuite și intersectate ale medinei se găsesc case rezidențiale cu numeroase ateliere de artizanat, contoare colorate cu produse orientale și clădiri sacre.

Principala atracție a Medinei din Tanger este marea cetate Casbah, construita de portughezi în secolul al XVIII-lea. Din puntea de observare din Casbah puteți vedea Gibraltarul și chiar munții de pe coasta spaniolă.

Cea mai frumoasă clădire a cetății este Palatul sultanilor, construită în secolul al XVII-lea. Acum găzduiește Muzeul de Istorie Antică și Muzeul de artă marocană.

Aproape de oraș puteți vedea un reper natural, Hertules Grottoes, o peșteră calcaroasă. Potrivit miturilor, Heracles a dormit în aceste grote în timpul uneia dintre exploatările sale.

Casablanca

Casablanca este cel mai mare și celebru în lume (datorită filmului legendar cu același nume). Populația orașului este mai mare de 3 milioane de oameni si este situat pe malul Oceanului Atlantic.

Principala atracție și simbol al orașului este moscheea lui Hassan al II-lea, una dintre cele mai mari clădiri musulmane din lume. Minaretul moscheii este cel mai înalt din lume: 200 de metri. Moscheea a fost deschisă în 1993, capacitatea sa totală (împreună cu piața) este de 105 mii de credincioși. Sala principală de rugăciune este atât de mare încât ar fi posibilă ascunderea Catedralei Sf. Petru din Roma.

Un alt reper religios al orașului este Biserica Ortodoxă a Adormirii Maicii Domnului, construită în 1958.

Meknes

Meknes este numit “orașul cu o suta de minarete” și este inclus în Lista patrimoniului mondial UNESCO. Orașul vechi este înconjurat de un puternic zid de cetate, în interiorul căruia există grădini magnifice.

Piața principală din Meknes este El Hedim, cel mai plin loc din oraș. În fiecare seară, ea se transformă într-un oraș fabulos.

O altă atracție monumentală a Meknes este reprezentata de ruinele grajdelor regale. Alături de ele este rezervorul Agdal, un rezervor artificial magnific.

Fez

Fez este cel mai vechi oraș al Marocului (secolul al IX-lea). Primii săi locuitori erau colonizatori spanioli.

Medina veche este considerată cea mai confuză din lume. Se spune că nimeni nu a reușit încă să elaboreze o hartă detaliată a acesteia. De fapt, vechea medina din Fez este un exemplu uimitor de arhitectură veche, păstrată în forma sa originală. Pe teritoriul său există un complex religios și educațional, construit la mijlocul secolului al IX-lea. El este prezent în Cartea Recordurilor Guinness ca fiind cea mai veche instituție permanentă a învățământului superior din lume.

Cea mai frumoasă clădire din Fez este madrasa Bu-Inanha. Această capodoperă arhitecturală a secolului al XIV-lea se remarcă prin dimensiunile sale mari și decorarea interioară de lux.

Marrakesh

Marrakesh este “orașul roșu”. Simbolul său este minaretul de 70 de metri al moscheii Kubitiya, construit în momentul în care orașul era capitala țării.

Piața principală a orașului este Jema el Fna, care este inclusă în Lista patrimoniului mondial UNESCO. În zilele noastre, piața funcționează în timpul zilei, dar noaptea se transformă într-o scenă uriașă pe care acrobații, actorii și muzicienii interpretează. De asemenea, aici se prepară o varietate de feluri de mâncare exotice. Acest loc fantastic nu numai că creează senzația de vacanță veșnică, ci, de asemenea, transmite cu exactitate toată originalitatea Marocului.

În Marrakech, asigura-te că vizitezi:

 • Berber Carpet Market;
 • palatele El-Badi și Bahia;
 • Vila Yves Saint Laurent;
 • grădinile magnifice ale Majorelle și Menara.

Marocul este o țară plină de culoare, cu tradiții culturale unice. O excursie în Maroc este o întâlnire cu una dintre cele mai uimitoare și mai exotice țări din Africa de Nord.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *